dilluns, 6 de juny del 2011

Aneu amb compte amb les festes d'aniversari 2.0...



La Thessa és una jove alemanya d’Hamburg que fa uns dies va fer setze anys. I va decidir celebrar-ho amb una festa a casa en què convidaria a un grup reduït d’amics. Avui, però, ja no es porta convidar a la gent per telèfon ni molt menys enviant targetes per correu ordinari, sinó que és més cool fer-ho via Facebook i, si pot ser, creant un esdeveniment en tota regla. De fet, és més cool i és més arriscat, sobretot si t’oblides d’una cosa tan essencial com és marcar la casella “privat”. I la Thessa, ja sigui pels nervis del moment, perquè estava fent diverses coses alhora o perquè no acaba de conèixer com rutlla tot això de les xarxes socials, se’n va oblidar i va convidar a la festa a tothom, que en aquest cas vol dir a tothom i a totdon.

Si tenim en compte que Facebook té més de 600 milions d’usuaris a escala planetària, al fet que a la Thessa només se li presentessin 1.600 convidats podríem pensar que va punxar estrepitosament. Ara bé, si ella comptava amb una festeta una mica més discreta, amb trenta, quaranta o cinquanta amics a tot estirar, llavors està clar que va triomfar més que la San Miguel.



La Thessa es va adonar de l’error massa tard i, malgrat que va desconvocar l’esdeveniment en comprovar que la cosa començava a desmarxar-se quan el seu perfil a Facebook portava més de 15.000 inscrits, ja no va ser a temps per a res més que no fos avisar als pares... I aquesta és una altra. No em vull ni imaginar la cara dels pares de la jove quan a mitja tarda del divendres s’havien congregat uns 1.600 desconeguts davant de casa seva tot esperant entrar a la festa. El primer que van fer, després del shock inicial, va ser contractar un servei de seguretat privada i avisar a la policia, que va desplegar més de 80 efectius fins passades les 2 de la matinada.

Per tal i com va acabar la festa –no celebrant-se– i amb grans incidents i aldarulls, es podria dir que l’aniversari de la Thessa va acabar morint d’èxit. “La gente està muy loca”, canten els Loca People i el Sak Noel, i a fe de Déu. Alguns dels convidats –la majoria, tot sigui dit– van continuar la broma amb la festa al carrer i sense emprenyar més del compte, però uns quants energúmens van destrossar els jardins de la vora, van arrencar tanques i van llençar pedres, ampolles i petards. La festa va acabar amb una zona arrasada i sis detinguts.

De fet, però, la Thessa no ha estat la primera (ni serà la última) víctima d’una festa multitudinària. Ryan Levin va anunciar el mes passat, també via Facebook, una festa al suburbi de Highland Park, a Illinois. En aquest cas, la policia va aturar a temps la rave després que més de mil joves s’haguessin aplegat en un espai preparat per no més de 400 persones.



I el cas de la Jesse encara és més bèstia. Aquesta adolescent australiana de també 16 anys va convocar via Facebook –i sense marcar l’esdeveniment com a “privat”– la seva “petita festa d’aniversari”. Després de publicar al seu mur que no tenia temps per a invitar personalment a tots els convidats, va optar per penjar-ho a la xarxa tot demanant que els uns anessin avisats als altres... L’endemà de l’anunci ja hi havia més de 20.000 persones que havien confirmat la seva assistència, i en pocs dies la xifra va pujar fins les 200.000 persones, poc menys que tota la població de Tarragona i Reus aplegades.

La Jesse, però, va tenir més sort que la Thessa i va anular la festa amb temps suficient com perquè el soufflé es desinflés. Ara bé, la Thessa sempre podrà crear un grup a Facebook del tipus “Jo vaig convocar una festa i van venir més de 1.600 persones”... i treure pit!

Per cert, la responsable de Salut d’Hamburg, Cornelia Prüfer-Storks, que és la responsable de la crisi infundada dels cogombres, viu a la mateixa ciutat que la Thessa. I ara que té els pagesos tan indignats–amb raó–, potser que aquests li organitzin una festeta a casa seva, no?

La banda sonora d’aquest post la posen els Sak Noel amb el seu Loca people. I és que la gent no hi és tota...