diumenge, 8 de febrer del 2009

Jaume I


L'any passat es van celebrar els 800 anys del naixement de Jaume I 'El Conqueridor', el rei més important de la història dels Països Catalans i el més recordat de la Corona d'Aragó. Per commemorar aquesta efemèride, el Museu d'Història de Catalunya, la Generalitat i el Consell de Mallorca han organitzat l'exposició 'Jaume I: geografia, fets i memòria' que des del passat 18 de gener i fins el 19 d'abril es pot visitar al Reial Monestir de Santes Creus. Reconec que les crítiques de la mostra ja em van cridar l'atenció ben d'hora, fa mesos enrera, però no va ser fins que vaig saber que podia visitar la mostra tant aprop de casa, a recomanació de la Margarida Aritzeta, que vaig decidir buscar un espai per arribar-m'hi. I aquest dia va ser ahir.

Val a dir que el marc de l'exposició, el monestir, ajuda i molt com escenografia de la mostra. Fins i tot, potser em sobraven els xiulets de vent artificials, els lladrucs de gos, el belar dels bens i el cant d'uns ocells que no vaig poder reconèixer. El paratge natural -i sobretot aquests dies de fortes ventades- ja ofereix per se tots aquests elements.

A la mostra s'hi accedeix per mitjà d'unes escales que pugen als antics dormitoris dels monjos cistercencs. I quan arribes a dalt et veus obligat a alçar les vista per veure el rètol que il·lustra l'exposició, a tocar d'un gran quadre del monarca català. Com si Jaume I t'esperés des de les alçades i tu, a l'accedir al recinte, rendissis pleitesia. La mostra, com també ens recorda el díptic elaborat per l'ocasió, pretén donar a conèixer precisament la peripècia vital de Jaume I, els indrets que foren el centre o el tema dels seus fets, com també el record i les visions de què han estat objecte la seva figura i les seves obres.

Amb diferents elements que permeten al visitant interactuar -hi ha una pantalla tàctil mitjançant la qual pots seguir el recorregut del rei Jaume-, la mostra incorpora també una escenografia que s'adapta a l'escenari i et situa al bell mig d'un campament on a cada tenda descobreixes diferents aspectes de la vida de Jaume I, alhora reivindicat, qüestionat i gloriejat.

En definitiva, una bona opció per passar un matí o una tarda de dissabte o de diumenge mentre visites el Reial Monestir de Santes Creus. Si hi aneu pel matí, sempre podeu anar fent gana mentre espereu fer la calçotada a Cal Mosso o a la Fonda Grau (millor si reserveu), dos restaurants molt recomanables; i si hi aneu per la tarda, doncs la visita sempre us ajudarà a fer la digestió.

Més informació a www.reijaumeprimer.cat.