dimarts, 18 de gener de 2011

Diari de les Decennals (II): Planeta casteller


El Tiri (Pere Toda) me n'havia parlat fa molts mesos amb l'entusiasme que contagia sempre: "Farem del König el bar casteller per excel·lència durant les Decennals"... I el Tiri, que sempre les diu grosses, sovint de l'alçada d'un campanar, encara que aquest sigui tant alt com el de Valls, també acostuma a ser un home de paraula. Ahir al vespre es va inaugurar el Planeta casteller al König de l'avinguda Vallvera de Valls, un espai que regenta Joan Mira i on al marge d'esmorzar/dinar/sopar bé (molt bé) des de fa vint-i-quatre hores també s'ha convertit en un satèl·lit, un submón i un Pandora casteller, amb l'afegit que és a la ciutat bressol dels castells. 

I no es pensin els castellers i aficionats fora vila que el 'Planeta casteller' sigui un espai més per a gaudi i honor dels Xiquets de Valls, que també,  sinó que l'espai neix amb esperit de punt de trobada de totes les colles castelleres, del patrimoni casteller ara ja immaterial i universal. Allí hi ha fotografies, pósters, litografies de Minyons, de la Jove de Tarragona, dels Castellers de Vilafranca, dels Xiquets de Tarragona, dels Castellers de Barcelona, dels Nens del Vendrell, de tothom... Castells de totes les èpoques, de tots els colors; acudits i vinyetes castellers; productes castellers (cava, cafès i esmorzars...). De debò, us hi heu de deixar caure, que no és sinònim de fer llenya ;)

D'altra banda, amb el Tiri, ell de la Joves i jo de la Vella, sempre hem coincidit (miracle!) que a Valls no es parla prou de castells. Sembla com si tot plegat comencés a cansar i tot plegat es deixés, només, en mans (i a la sort!) de les dues colles dels Xiquets de Valls. Cal que s'hi impliquin les autoritats locals, però també els ciutadans, els comerciants, les escoles, les entitats i associacions... tothom! De debò, costa tant sentir-se orgullós d'una tradició que ha permès a Valls donar el salt al món i donar-se a conèixer arreu? Si en comptes de Valls els castells haguessin tingut el bressol en una altra ciutat, menjaríem castells nit i dia. I a sobre, nosaltres, amb les dents llargues!

Amb les Decennals més castelleres tenim una oportunitat, una gran oportunitat. Aprofitem-la...


Pilars de cinc de les dues colles per inaugurar el Planeta casteller, al König de la Vallvera...


Una mà castellera, amb el mocador al canell, subjecta una ampolla de cava commemorativa de les Decennals i els castells; és un dels productes que trobareu al Planeta casteller...


El Pere entre dos foto-montatges amb imatges de la Colla Joves que representen el vermell del tomàquet i una enxaneta que és rescatada d'una tassa de cafè amb llet...


La Laura Bofarull, emparrant-se damunt d'un manat de calçots amb la denominació IGP del König...


El Joan Mira, propietari del König Vallvera, preparant dos cafès entre dues fotografies de les pinyes de la Vella i la Joves...Un pom de dalt de la Joves al sostre principal del menjador del König. La imatge és espactacular...A dalt, portada castellera de 'La Vanguardia' i altres retalls de premsa. A continuació, un pilar de quatre a la plaça de la Font de Tarragona i un cartell del Concurs de Castells del 1970. Una mica més abaix, portada del CuCut! I a sota, el Pere amb un altre cartell del Concurs de Tarragona on s'animava als castellers locals a viatjar en tren fins a Tarragona. La competició començava pels volts de les dues de la tarda i s'allargava fins a quarts de nou del vespre! I la darrera imatge també és significativa; d'una banda, foto de Dalí amb castellers, i a sobre, una imatge de la canalla d'abans, passant el plateret després d'una actuació.... Realment, les coses han canviat tant!
Clients al König Planeta casteller...


Dibuix que l'humorista gràfic i ninotaire Napi ha fer expressament per al Planeta casteller...


Vinyeta de l'humorista gràfic i ninotaire vallenc Ga que farà les delícies dels Castellers de Vilafranca (per a que després diguin!)...


Retall de premsa del darrer viatge de la Colla Vella a la Xina...


Porta d'accés al Planeta casteller, recordeu-ho, al König de Vallvera, a Valls...

I per amenitzar el bloc d'avui, una cançó dedicada a un il·lustre vallenc: Joan Serra, de professió bandoler i de malnom La Pera. Havia triat una versió dels Kumbes del Mambo que tinc localitzada a Spotify, però com que no l'he trobada a Youtube, us deixo amb aquesta altra versió de Lluís Llach i Feliu Ventura. Salut!

7 comentaris:

Oscar Montserrat "TETE" ha dit...

Molt interessant. Ja tinc dos lloc per anar a Valls el cap de setmana del 29-30 de gener. A aquest restaurant i al bar Shark, que fan una promoció de 3x2.
Per cert, quint tipus de menjar es serveix en aquest restaurant?
Està bé?
Preu?

Unknown ha dit...

Originàriament era un frankfurt, però després ha derivat i pots menjar taules d'embotits i formatges, pizzes, arrossos, amanides de tot tipus, plats combinats... Està molt bé qualitat preu. Una mica petitm però acollidor. I més ara, amb el Planeta casteller!
Salut, company! Us esperem als Castellers de Barcelona!

Pere ha dit...

jeje, molt bon blog ivan, ja l'anire seguint. Algun dia hi entrare, perque despres dels pilars ens va ser impossible, vam veure l'entrada nomes...

Unknown ha dit...

Ves-hi Pere, que paga la pena. Però jo t'aconselleria que t'hi passessis pel matí després d'esmorzar o a primera hora de la tarda. Força gent!

Oscar Montserrat "TETE" ha dit...

Gràcies per la informació Ivan. Espero passar-hi el dissabte després del simposi. Ens veiem a Valls!

Xavier Pete Vega ha dit...

Una gran idea que posa, una vegada més, Valls com a centre casteller de Catalunya. De retruc, et felicito pel bloc i m'afegeixo a la llista de seguidors. Una abraçada

Unknown ha dit...

Gràcies Xavier! Dóna-li records al Ramon ;)