dijous, 20 de maig del 2010

Xino xano cap a la Xina

Per fi ha arribat el dia. Semblava tan lluny! La pròxima matinada 200 castellers de la Colla Vella dels Xiquets de Valls i una vintena d'acompanyants començarem a fer el camí que ens ha de portar a les portes de Shanghai per actuar amb motiu de l'Exposició Internacional que acull la ciutat xinesa. Dos-cents castellers i vint acompanyants, o el que ve a ser el mateix, unes quantes gotes d'aigua de Valls en l'oceà asiàtic. Però unes gotes com les que cauen en les pluges d'estiu, grosses, que repiquen al terra sec, a les teulades, a les basses i piscines, a les carrosseries dels cotxes i que es fan sentir, més enllà de refrescar l'ambient. Com va dir el cap de colla, Xavier Pena, a la darrera reunió preparativa del viatge, a Shanghai hi anem a fer castells, i bons castells. Hi anem a escriure una pàgina més de la bicentenària història de la colla, però també hi anem com a representació del món casteller i de la cultura tradicional i popular que es fa en aquest país. I això és molta responsabilitat. Més encara quan la UNESCO ha de decidir a finals d'any si atorga al fet casteller el títol de Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Sens dubte que seria un gran reconeixement als valors que porten inherents de sempre els castells, tot i que per molts hagi estat descoberta tardana. Val més tard que mai.

Després d'uns mesos d'oblit d'aquestes pàgines m'he proposat -en la mesura que el calendari ho permeti- fer una crònica diària, escrita en primer persona però amb els ulls de tota una colla, per explicar tot allò que anem vivint: les actuacions, el viatge, les excursions, les anècdotes... Així que, aquells que ho desitgeu, al marge del bloc que la colla ha activat per anar informant d'aquest viatge, i que us animo que visiteu i que hi deixeu les vostres opinions i missatges, també trobareu en aquestes pàgines un bloc de notes i unes quantes fotografies.

L'expedició surt en tres grups: el primer vol és a les 6:30 de la matinada; el segon, a les 9:45h; i el tercer, a les 10:00h. L'arribada a la Xina està prevista a primera hora del dissabte. La primera experiència, més enllà de la durada dels tres vols, serà, sens dubte, viatjar amb el tren bala (430 quilòmetres per hora) és a dir, res a veure amb el nostre AVE. Prometo descriure l'experiència i aportar fotos d'aquesta mena de Dragon Kahn...

En aquest primer post us enllaço el vídeo promocional que ha fet la Generalitat de Catalunya per l'Expo de Shanghai i en el qual els castells en són el fil conductor...

3 comentaris:

Teresa Ulldemolins Aguadé ha dit...

Quina emoció!- Aniré seguint tot el que ens expliquis.

Màrius ha dit...

Seguiré la teva crònica amb tot detall, vull saber com deixeu el nom de Valls ben amunt a terres llunyanes.
Només espero que d'ací a pocs mesos no hi hagi centenars de colles castelleres xineses que ens facin competència deslleial, je, je.
Pit i amunt!

Màrius ha dit...

Hola ivan. Jo també seguiré puntualment el teu relat, la Colla vella no havia anat mai tan lluny.
Només epero que no hi hagi d'ací a poc centenars de colles castelleres xineses fent-nos competència deslleial, je, je.